Jarní divadelní abonomá

Publikováno: 21.02.2024

V pondělí 15. dubna Smetanův dům prostřednictvím Divadla Radka Brzobohatého zahájí tradiční divadelní abonmá. Prvním představením cyklu bude dramatizace bestselleru Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento strhující příběh o souboji mezi manipulativní zdravotní sestrou a jejím nedobrovolným pacientem posbíral spoustu cen, včetně ceny Newyorské kritiky a Tony Award a hraje se s úspěchem po celém světě.

Následovat bude jedna z nejoblíbenějších her současnosti s názvem Vlastníci. Pokud jste se zúčastnili alespoň jedné jediné domovní schůze, budete v průběhu představení zažívat nepříjemný pocit takzvaného déjá vu. Komedie Městského divadla Mladá Boleslav Společenstvo vlastníků totiž dokonale vykresluje archetypy jednotlivých účastníků, které vy možná osobně znáte. Divadelní hra získala v roce 2017 Cenu Marka Ravenhilla a byla nominována na Cenu divadelní kritiky v kategorii Hra roku.

Třetí představení v pořadí Šťastný vyvolený přiveze Divadlo Verze. Salónní komedie o lásce ve stínu nenávisti vypráví příběh zami­lovaného páru, kde je jeden z partnerů pro okolí dru­hého jen velmi obtížně akceptovatelný. Houstnoucí atmosféra večeře postupně eskaluje až k odkrytí toho, co se skrývá za zdvořilými maskami. V hlavních rolích se představí David Matásek, Linda Rybová, Jana Janěková ml., Igor Chmela a Matouš Ruml.

Jarní abonentní cyklus uzavře komedie Divadla Palace Dámy vpřed. Kena Ludwiga, nejslavnějšího žijícího amerického komediografa, k napsání této komedie vzdáleně inspiroval film Někdo to rád horké. Patrik Děrgel alias Leo a David Gránský alias Jack, dva mladí kočovní herci, se v materiální nouzi rozhodnou ucházet o dědictví po zemřelé staré dámě jako její dlouho nezvěstní synovci. Ukáže se však, že stará dáma je naživu a nehledá synovce, ale neteře. Jak si s touto neblahou situací Jack a Leo poradí?

Prodej abonentních vstupenek bude zahájen v Informačním centru Litomyšl od pondělí 18. března pro stávající abonenty, od úterý 2. dubna budou v Informačním centru Litomyšl v prodeji nevyzvednuté, uvolněné a nové divadelní abonentky.

Volný prodej vstupenek na jednotlivá představení abonentního cyklu bude probíhat od pondělí 8. dubna. Vstupenky jsou k dostání on-line na www.smetanuvdum.cz, prostřednictvím osobní návštěvy Informačního centra Litomyšl, tel.: 461 612 161 nebo v pokladně Smetanova domu hodinu před akcí.

 

Více informací o jednotlivých pořadech naleznete na našich webových stránkách www.smetanuvdum.cz.